Oli d’albercoc

Descripció

L’oli d’albercoc s’obté pressionant llavors seleccionades d’albercocs (Prunus armeniaca), utilitzant mètodes purament mecànics (oli d’albercoc premsat en fred). Generalment, l’oli premsat en fred obtingut d’aquesta manera es refina posteriorment (oli d’albercoc refinat).

L’arbre d’albercoc es va originar a l’Àsia Occidental (Armènia) oa la Xina. Aquest arbre petit, de fulles de color verd fosc, ovoides i brillants, tolera la calor moderat i actualment es conrea principalment a la regió mediterrània, Hongria, Sud-àfrica, Austràlia i els EUA (Califòrnia i Utah). Els albercocs solen menjar-se crus, però també s’utilitzen en la preparació de compotes, melmelades, sucs, fruita assecada, conserves, gelees de fruita, brandi i licor d’albercoc (Marillenlikör). La llavor d’aquest fruit de color taronja-vermell s’utilitza en la indústria de la confiteria d’una manera similar a com s’utilitzen les llavors d’ametlla (Persipán, un substitut del massapà).

Amb la seva (40-50%) contingut d’oli, els ossos també s’utilitzen en la producció d’oli de l’os de l’albercoc, que s’obté passant els ossos d’albercoc trinxats a través d’una premsa mecànica (l’oli d’albercoc premsat en fred ; rarament es comercialitza). En general, el producte cru (si no està destinat per a la condimentació) es refina (oli d’albercoc refinat). L’oli d’albercoc refinat és de color mig groc amb olor i gust característics (d’albercoc), mentre que el producte refinat és pàl·lid o mig groc, amb un gust suau i una olor feble i característic.

Concretament, l’oli d’albercoc conté àcid oleic (58-68%), linoleic (22-31%) i palmític (3-10%). És un oli fortament insaturat i tendeix, per tant, a tornar-ranci ràpidament, de manera que es ven en quantitats petites. Els albercocs es relacionen molt de prop amb les ametlles. Això es reflecteix en la composició d’àcids grassos de l’oli. La diferenciació és possible, utilitzant un color reactiu, però això no és sempre efectiu. L’oli d’albercoc s’utilitza gairebé exclusivament en la indústria cosmètica, per a productes corporals (sabons, ungüents, cremes) i productes per al cabell (xampús). Rarament s’utilitza en la indústria de la confiteria i en poques ocasions s’utilitza com a oli de taula.

Descàrregues

Oli d'albercoc, prensat en fred

Fulls de seguretat Especificació

Oli d'albercoc, refinat

Fulls de seguretat Especificació
Compartir