Oli de càrtam alt oleic

Descripció

L’oli de càrtam (Distel Oil) s’obté a partir de les llavors de Carthamus tinctorius L. (Asteraceae). Es produeix per pressió (oli de càrtam premsat en fred) o mitjançant extracció, seguit d’una refinació (oli de càrtam refinat).

El càrtam, de vegades designat incorrectament com ‘safrà’, ha estat cultivat i altament valorat des de fa molts anys al Pròxim Orient ia l’Orient Mitjà. Antigament, el colorant vermell s’utilitzava com a tint de teles. En 1887, l’investigador Georg Schweinfurth el va identificar com a substància utilitzada en el procés egipci de momificació, demostrant la importància de la planta, ja que només el faraó tenia dret a conrear càrtam. Fins fa poc temps, el càrtam s’utilitzava per tenyir, principalment a la regió d’Alsàcia, fins que va ser substituït pels tints d’anilina.

El càrtam és una planta simple herbàcia (depenent de la densitat de plantació) que tolera condicions seques i salines, i s’arrela a una profunditat de <3 m. Prefereix temperatures de 24-32 ° C i actualment es cultiva a l’Índia, Mèxic, els EUA, Etiòpia, Austràlia i Espanya. El càrtam es cull quan les plantes estan bastant seques, però encara no s’han assecat del tot. Depenent de la varietat, el nombre de llavors va des de 1.000 a 2.500, però el contingut d’oli és només del 15%. Ja que la pela constitueix una proporció molt elevada del fruit (45%), i no té cap ús, el càrtam resulta inadequat per a l’extracció d’oli si no fos per la seva elevada proporció d’àcid linoleic essencial, que compensa aquestes qualitats negatives.

L’oli de càrtam, que s’obté a partir de les llavors un cop han estat pelades, condicionades, esmicolades i pressionades o espremudes, té el contingut més alt en àcid linoleic (aprox. 80%) de tots els olis vegetals. Els altres àcids grassos inclouen l’àcid oleic i palmític (10-15% i 5-8%, respectivament). Generalment, l’oli de càrtam premsat en fred es refina posteriorment. L’oli de color groc, que té un gust característic i suau, està particularment indicat per a les dietes biològiques a base d’aliments integrals. L’oli de càrtam també s’utilitza en la producció d’aliments dietètics (margarina, oli de taula) i en cosmètica. Al mercat farmacèutic, s’utilitza en preparats dermatològics i en medicines que disminueixen el nivell de colesterol. L’oli de càrtam també ha adquirit importància com a matèria primera per a recobriments de superfícies i vernissos.

Descàrregues

Oli de càrtam alt oleic, refinat

Fulls de seguretat Especificació
Compartir