Oli de macadàmia

Descripció

L’oli de macadàmia s’obté a partir de les llavors madures de Macadàmia ternifolia F. V. Muell. (Protaceae). L’oli és produït per pressió (oli de macadàmia premsat en fred) o per pressió i / o extracció, abans de ser refinat (oli de macadàmia refinat).

En anglès, la macadàmia es coneix també amb el nom de Queensland nut (nou de Queensland). Com indica el seu nom, és nativa d’Austràlia, on és un aliment bàsic per a la població aborigen. La macadàmia es va cultivar per primera vegada el 1930, a Hawaii, i s’ha convertit en l’única planta d’origen australià que ha adquirit importància comercial. Actualment, aquests arbres, que provenen originàriament d’una àrea que s’estenia des de Queensland fins a New South Wales i que creixen a una alçada de 15 m, produint de 8 a 15 ovaris per raïm, són conreats per tot el món i les seves nous (cares ) es venen per tot el món. Els centres més importants per al seu cultiu són Austràlia, Sud-àfrica i l’estat americà de Hawaii.

Després que s’hagin collit, les nous extremadament dures (contingut d’oli = 78%) es trenquen utilitzant màquines especials, i després es bullen o es torren (si es vol obtenir oli) i es processen de nou (p.ex. es salen, si les nous són per a l’exportació). Actualment, es venen majoritàriament les nous de macadàmia ja que l’oli de macadàmia és (encara) poc popular.

L’oli de macadàmia premsat en fred és de color groc clar o daurat, amb olor i gust característics, mentre que el producte refinat és un líquid clar, gairebé incolor, groc pàl·lid i de viscositat baixa, amb una olor característica i un gust suau. L’oli de macadàmia cobreix un ampli espectre d’àcid gras, des de l’àcid mirístic fins al tetracosanoico, dominat per l’àcid oleic (53-67%), àcid palmitoleic (16-24%) i àcid palmític (8-10%). Els àcids eicosanoico, eicos-9-enoico-, docosanoico, erúcic i tetracosanoico representen de 1-3%. Fins a la data, l’oli de macadàmia ha estat utilitzat en la indústria cosmètica (cremes hidratants, ungüents regeneradors de la pell). El seu preu elevat significa que rarament és utilitzat com a oli de taula per amanir les amanides.

Descàrregues

Oli de macadàmia, premsat en fred

Fulls de seguretat Especificació

Oli de macadàmia, refinat

Fulls de seguretat Especificació

Oli de macadàmia, refinat DAC

Fulls de seguretat Especificació
Compartir