Oli de segó arròs

Descripció

L’oli de germen d’arròs (oli d’arròs) s’obté a partir de l’extracció solvent del segó del gra d’arròs (Oryza sativa). Posteriorment, el producte es refina i es desodoritza (oli de germen d’arròs refinat).

L’arròs, la planta conreada més antiga del món, pertany a la família de l’herba i es cultiva principalment a les regions tropicals i subtropicals. (El nom prové de la paraula índia antiga vrihi passant pel llatí oryza = arròs). És impossible precisar on es va originar exactament, però les varietats silvestres suggereixen que prové d’Àsia, Àfrica o Amèrica. L’arròs ja es conreava a l’est d’Àsia (l’Índia, la Xina) en el 7è mil·lenni A. C. Des d’aquests països, el cultiu es va estendre al Japó, Indonèsia i va arribar fins a Pèrsia. L’arròs va entrar a la regió mediterrània en l’any 800 a. C., aproximadament. Va ser introduït a Virgínia (els EUA) el 1647 ia Brasil en 1750. Actualment, el 90% de la producció global s’origina a l’est d’Àsia. També hi ha grans centres de cultiu en els EUA i Àfrica. A Europa, l’arròs es cultiva a Itàlia, Espanya i Portugal. L’arròs pot ser conreat entre 45 ° Nord i 40 ° Sud, però requereix temperatures d’entre 25-30ºC (no tolera les gelades nocturnes), grans precipitacions (cultius inundats) o irrigació (cultius d’aigües profundes), i també una terra pesada , argilosa, i que sigui rica en humus.

Les plantes del planter de segó d’arròs (amb un 8-16% de contingut en oli), són riques en greixos, i s’obtenen mitjançant extracció (solvent) i posterior refinació de l’oli de germen d’arròs clar, de color groc-marró , amb la seva olor lleu i característic i gust neutre. És ric en àcids oleic insaturat (38-43%), linoleic (32-43%) i palmític (15-20%) i té un elevat contingut de tocoferol (vitamina E). L’oli de germen d’arròs s’utilitza en el mercat farmacèutic per preparats dermatològics; també s’utilitza com a matèria primera en la producció de sabons i espelmes. La cera que es pot extreure de l’oli d’arròs s’utilitza en la indústria cosmètica, per produir pintallavis. A Europa, l’oli de germen d’arròs no s’utilitza com a oli de taula, però sí en països asiàtics.

Compartir